WAC 2018 | Uitslagen race 10

Onderstaand de uitslagen van de WAC race 10

 

Race: 10
Datum: 4 Juli 2018
Windrichting: NW
Windkracht: 3
Weerbeschrijving: Zonnig
Gevaren baan: 7
Bijzonderheden: Geen

Klik hier voor de uitslagen van race 10

Klik hier voor het klassement tot en met race 10

WAC analyse tool (van Otte Brunsting): klik hier
In de tool is ook de uitleg opgenomen.

 

Beste WAC deelnemers,

Als wedstrijdcomité zullen wij als daar aanleiding toe is via dit bericht aandacht vragen voor bijzonderheden tijdens de wedstrijden. Dit doen wij om het verloop van de wedstrijd te optimaliseren en controle willen houden op basis van de wedstrijdbepalingen.

Startprocedure
Als de klasse waaronder je deelneemt niet in de startprocedure is betrokken dan blijf je te allen tijde weg uit het startgebied (artikel 13, 150 meter bakboord, stuurboord en achter de startlijn)!
Mogelijk is het al opgevallen dat de ribs hier actief deelnemers op hebben aangesproken tijdens de laatste wedstrijden. Ook wordt regelmatig het startgebied aan de baanzijde ingevaren tijdens de startprocedure. Dat is volgens artikel 14 onreglementair en ook daar worden deelnemers op aangesproken.

Toelichting:

Veiligheid voor alles:

We prijzen ons gelukkig met een wekelijks startveld van tegen de 50 deelnemers! Dan is het druk op het water en is het van belang dat we op basis van de reglementen ruimte kunnen creëren voor de startende deelnemers.

Tactisch:
Elke deelnemer heeft recht op een optimale start. Nadat de vlag van de eigen klasse is gehesen heb je 5 minuten tot de start om de startlijn te benaderen zonder natuurlijk starters in de vorige klasse te hinderen! Inschattingen te doen: windrichting, windshifts, windkracht, positie t.o.v. de startlijn en het bepalen van je tactiek. Dat is onderdeel van de wedstrijd en dat proces kan niet gestoord worden door een schip uit een andere klasse.
In meerdere opzichten is dat zeer hinderlijk en zelfs zeer onsportief! Dit is in strijd met de wedstrijdbepalingen, de overtreder bevoordeelt zichzelf t.o.v. overige deelnemers uit de eigen klasse door het recht te nemen eerder de start te verkennen en hindert deelnemers in de startende klasse. Klasse indeling en klasse vlaggen (dit jaar zelfs hagelnieuw!) zijn er niet voor niets en respecteer deze dan ook!
Omdat wij gelijke kansen voor iedere deelnemer nastreven en dit punt hardnekkig blijkt te zijn zullen door het wedstrijdcomité aangesproken overtreders in volgende voorkomende gevallen gelijktijdig met de uitslag met nummer en scheepsnaam gepubliceerd worden.

Tenslotte nog een advies:

We hebben de startlijn verlengd. Dat geeft deelnemers de ruimte om te profiteren van verschillende start tactieken. Ons valt op dat er nog (te) weinig van de langere startlijn gebruik wordt gemaakt. Over stuurboord of op de lengte van de startlijn starten kan een groot voordeel zijn en voorkomt onnodig “indringen” wat wij wekelijks achter de Adriana zien gebeuren. Inmiddels is het merkteken achter de Adriana (oranje boei) al een keer door een kiel opgepakt. Hou de start van de derde groep (outboard laag) eens in de gaten, daar wordt beter gebruik gemaakt van de lengte van de startlijn.

 

Bedankt voor jullie aandacht en tot woensdag op het water, alvast een prettige en veilige wedstrijd!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.