Waddentocht hemelvaart 2018

De Waddentocht van 2017 was een groot success. Maar liefst 20 boten en ca. 50 personen namen deel aan dit evenement. Behalve de geweldige vaartocht die we hadden waren de weergoden ons ook goed gezind. Verscheidene deelnemers zonder enige ervaring op getijde water zijn met ons mee geweest en zijn een ervaring rijker en enthousiast geworden. De barbeque die we met elkaar hadden was een groot succes. De gehuurde tenten werden opgezet en alle etenswaren stonden klaar. Tenslotte bleken er zich onder de deelnemers ook enkele barbeque koks te bevinden die het vlees uitstekend wisten te bereiden. Ook de muziek werd onverwacht door één van deelnemers verzorgd, compleet met geluidsinstallatie!

Van klein tot groot heeft zich op Terschelling kunnen vermaken en uiteindelijk hebben we zoveel enthousiaste reacties gekregen, dat we dit jaar niet anders kunnen dan voor herhaling te gaan. Er is nog plaats voor extra deelnemers en boten, maar we kunnen maar een halve kom in de haven reserveren en dan maximaal 30 schepen een plaatsje geven.

Wees er dus tijdig bij om je op te geven!

Omdat het hemelvaart weekend dit jaar in een verlengde mei-vakantie valt, hebben een aantal leden al aangegeven de gehele week hiervoor vrij te houden. Ook het aantal kinderen dat meevaart kan zomaar meer zijn als vorig jaar. We vertrekken in ieder geval op woensdag 9 mei vroeg in de ochtend. Een aantal deelnemers zal naar verwachting al eerder willen vertrekken omdat zij de hele week vrij zijn. We kijken nog even hoe we dit gaan regelen en organiseren.

Willen we op donderdag 10 mei op Terschelling aan komen, dan zullen we op woensdag 9 mei al op tijd vanuit Harderwijk moeten vertrekken naar Stavoren, de eerste haven die we aandoen. Dit is een afstand van 45 mijl. De deelnemers die in Lelystad liggen kunnen later vertrekken. In Stavoren liggen we gezamenlijk in de havenkom van de gemeentehaven waar we ’s middags om 17:30 uur palaver houden en een steigerborrel organiseren, waarbij ieder zijn eigen drankje meeneemt.

Donderdag de 10e zullen we de 11 mijl naar de sluis in Kornwerd afleggen en na deze sluis hebben we 26 mijl te varen naar Terschelling, waar de havenmeester een plek in de kom voor ons heeft gereserveerd. Als de wind gunstig is kun je zeilen, maar reken er op dat je soms de motor moet bijzetten. De tijdstippen voor vertrek volgen nog.

Vrijdag zijn we de hele dag op Terschelling, waar je naar het strand kunt gaan of het dorp kunt bezoeken waar van alles te doen is. Er is al een aanmelding van een boot met kinderen: voor kinderen zijn er op Terschelling genoeg mogelijkheden zoals een klimbos of ze kunnen krabben vangen op de hoofdsteiger. Voor dat laatste heb je een moertje, knijper, een stukje touw, vlees en een puts nodig.

Vrijdagmiddag is het feest op Terschelling. De sloepen die aan de roeirace Harlingen-Terschelling meedoen lopen dan Terschelling binnen. Deze roeirace wordt al sinds 1975 gehouden, waarbij de 30 sloepen (dit jaar) op 11 mei vertrekken vanuit Harlingen om dan in de middag in de haven van Terschelling aan te komen. Wij liggen dus op de perfecte plek om de binnenkomende sloepen te verwelkomen. De sloepen worden ontvangen met live muziek en er is veel te beleven rond de haven en in het dorp.

Vrijdagavond willen we op het veld achter het havenkantoor de BBQ houden. We hebben tenten, banken en tafels gehuurd. Wanneer je aan de BBQ meedoet is het de bedoeling dat je je eigen drinken meeneemt. Vlees, salades, sauzen en stokbrood worden verzorgd door de plaatselijke keurslager Schaafsma. Voor de deelnemers die geen vlees eten zijn er verschillende salades.

We gaan er met z’n allen een gezellige boel van maken.

Op zaterdag 12 mei vertrekken we voor de terugreis naar Hindeloopen of Stavoren. Ook dan liggen we in de havenkom waar we nog even gezellig kunnen napraten.

Op zondag 13 mei is het laatste gedeelte van de tocht, waarbij ieder weer naar zijn thuishaven of andere bestemming vaart. Uiteraard is een ieder vrij om te doen wat hij wil, dus als je nog een paar dagen op Terschelling of in een andere haven wilt blijven is dat geen problem. Wel graag even melden bij Jack of Nenna.

Deze tocht is ook voor personen die nog nooit op het IJsselmeer of de Waddenzee gevaren hebben. Wij houden daarom vóór elk vertrek palaver en vertellen je wat je kunt verwachten en we beantwoorden alle vragen. Ook zijn wij onderweg altijd bereikbaar per marifoon of telefoon.

Hillebrand Boltjes heeft wederom aangeboden om met zijn motorboot de ‘Jubilado’ als bezemboot te fungeren, hij is bereikbaar via de marifoon of telefoon. Mocht je onderweg problemen ondervinden dan kun je op hem terugvallen.

We varen over het IJsselmeer en de Waddenzee en het is belangrijk dat iedereen er zorg voor draagt dat de boot en uitrusting in orde zijn. Zorg dat er voor iedere opvarende een zwemvest aan boord is en dat je beschikt over kaarten van het gebied. Voor alles geldt dat goed zeemanschap een minimale vereiste is. Heb je hier vragen over, bel ons of stuur ons een mail

Uiteraard is iedere deelnemer verantwoordelijk voor zijn eigen schip en bemanning !!

Inmiddels hangt er weer een deelnemerslijst in het clubhuis maar we vragen alle deelnemers zich óók aan te melden via email: jack15665@gmail.com, zodat wij tijdig weten voor hoeveel schepen en personen wij moeten reserveren. Dit geldt voor zowel de tocht als voor deelname aan de BBQ.

Bovendien zullen we vanaf 09-04-18 een WhatsApp groep ‘Waddentocht’ aanmaken zodat iedereen dan al met elkaar kan communiceren.

We zullen volgende berichten over deze tocht direct via email en later ook via de WhatsAppgroep communiceren.

Bij aanmelden opgeven:
Naam boot en lengte
Naam schipper
Aantal personen, waarvan kinderen
Meedoen BBQ ja of nee
Mobiel nummer
Emailadres

Inschrijven en kosten tocht.

Er is geen vaste prijs voor de tocht te geven omdat deze afhankelijk is van het formaat van je schip, het aantal personen aan boord en de kosten van de BBQ. Hier kunnen we op een later tijdstip meer over berichten. Iedere schipper betaalt zelf zijn havengeld in de verschillende havens.

Opstappers:

Heb je een boot maar geen of te weinig bemanning of wil je er graag iemand met wat meer ervaring bij hebben meld dit dan in de WhatsApp groep

Heb je geen boot of wil je wel eens met iemand anders met wat meer ervaring meevaren meld je dan bij ons dan zullen wij je opnemen in de WhatsApp groep zodat je onderling met elkaar kunt communiceren.

Wil je het weekend ervoor al vertrekken of een dag later, geen probleem, laat het ons wel even weten ivm reservering boten in de havens. Omdat er een beperkte ruimte in de havenkom beschikbaar is, kan het zijn dat je later moet opschuiven voor de schepen die na jou aankomen.

Stalen en grote boten gaan als eerste tegen de steiger en naar lengte aflopend wordt alles opgevuld.

Wij hopen dat de weergoden ons weer gunstig gezind zullen zijn deze dagen. Wij hebben er weer zin in!

 

Jack & Nenna van Nieuwkoop       Email: jack15665@gmail.com

Zeiljacht ‘Equipe’                             Whatsapp Waddentocht: 06 1999 5042 (Nenna)

Geef een reactie

Your email address will not be published.